Toksik Atık Sular Biyolojik Yöntemlerle Arıtılabilecek
27.9.2024 09:26:00

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı doktora öğrencisi Osman Önder Namal, zehirli atık suları organik atıklardan elde edilen biyokömür ilaveli reaktörle arıtabilecek bir proje geliştirdi. Proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK), 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek aldı.

“Biyokömür İlaveli Anaerobik/Aerobik Reaktör ile Toksik Atık Suların Arıtımı” isimli projenin danışmanlığını ASÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Işık yapıyor. Proje kapsamında, toksik ve uçucu bileşikler içeren bir reçine üretim tesisine ait atık suların arıtılması planlanıyor. Atık suların ciddi kirleticiler içerdiğini ve bu nedenle tehlikeli atık sınıfında yer aldığını söyleyen Osman Önder Namal, bu durumun yüksek bertaraf maliyetleri oluşturduğunu belirtti. Biyolojik arıtma süreçlerinin hem daha ucuz hem de çevre dostu uygulamalar olduğuna dikkat çeken Namal, normal koşullarda yakılarak imha edilen atık suyu, çevre dostu ve sürdürülebilir biyolojik sistemlerle arıtmayı hedeflediklerini vurguladı. Proje Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Işık da işlemin, toksik organik maddelerin biyokömür ilaveli oksijensiz ve ardından oksijenli ortamda zararsız son ürünlere çevrilmesi şeklinde ilerleyen bir süreç olduğunu vurguladı.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, atık su arıtımının çevre ve insan sağlığıyla doğrudan ilintili olduğunu belirterek, Proje Yürütücüsü Osman Önder Namal’ı ve Proje Danışmanı Prof. Mustafa Işık’ı tebrik etti ve başarı dileklerini iletti.

18167